Królewskie święta z Orkiszem

Stock_Orkisz_KV_WN_pion21.jpg

Królewskie święta z Orkiszem

Nowe świąteczne menu

Wiosna dla większości to najpiękniejsza pora roku - budząca się do życia przyroda, nowa energia i święta, czyli czas pełen bliskości i rodzinnych spotkań. Zanim jednak usiądziemy do pięknie nakrytego stołu, czekają nas przygotowania w kuchni i zaplanowanie menu, w którym nie może zabraknąć tradycyjnych smaków i potraw. Jeśli chcemy urozmaicić świąteczne dania i zachwycić bliskich oryginalnością, warto postawić na mniej typowe składniki takie jak np. modny w ostatnim czasie orkisz. Od niedawna wprowadza na talerzach prawdziwą smakową rewolucję, a zalecała go już św. Hildegarda z Bingen, gdyż, jak mówiła „Jest ciepły, tłusty i smaczniejszy niż inne gatunki zbóż. Spożywającemu go człowiekowi zapewnia odpowiednio dobrą krew oraz wesołe usposobienie i radość w sercu.”. Orkisz idealnie sprawdzi się też w płynnej postaci. Jest podstawowym składnikiem jedynej w swoim rodzaju wódki z segmentu ultrapremium, którą cechuje wyjątkowy, subtelny i wyrafinowany smak.

XIV-wieczny chef table

Orkisz to marka pod każdym względem wyjątkowa, dlatego idealnie sprawdzi się na uroczystych przyjęciach. Dawniej taką okazją był Stół Honorowy na Zamku w Malborku, do którego zapraszano zasłużonych rycerzy. Wybrańcy typowani przez heroldów siadali przy stojącym na podwyższeniu stole, który znajdował się w centralnym miejscu Wielkiego Refektarza. „Współcześnie średniowieczny „stół honorowy” jawi się jak „chef table” w najlepszej restauracji świata” – mówi Bogdan Gałązka, ekspert marki Orkisz, który kultywuje najlepsze, średniowieczne kulinarne zwyczaje w restauracji na Zamku w Malborku. W te święta mistrz Gałązka stawia na prapszenicę i poleca na świąteczny stół m.in.: Hebermus, orkisz z grzybami, zupę orkiszową czy hummus z pieczonego selera i orkiszu - to tylko niektóre propozycje, które można zaserwować, by oczarować swoich gości.

Odświętny Orkisz

Święta i ważne okazje to czas, który oprócz wykwintnych potraw wymaga też wyjątkowej oprawy, bo czym byłby świąteczny stół bez ozdób i dekoracji. Jednym z najpopularniejszych akcentów, który króluje w tym okresie w domach jest młode zboże, symbol tego, co wzrasta i zapewnia w domu dostatek. Królewską oprawę świątecznego stołu zapewni też Orkisz w eleganckiej, szykownej butelce z 3 złotymi piktogramami nadrukowanymi na szkle. To także doskonały pomysł na ekskluzywny prezent, bo oprócz niepowtarzalnego wnętrza, butelka pięknie prezentuje się w ozdobnej, kobaltowej tubie.

Orkisz, wykwitna marka z najlepszymi tradycjami, zaprasza do swojego świata prawdziwych miłośników szlachetnego smaku i najwyższej jakości. Niech te święta będą wyjątkowe i zamienią się w prawdziwie królewską ucztę dla podniebienia i zmysłów.



***

O Stock Polska

Jesteśmy jednym z wiodących producentów wódek czystych i alkoholi smakowych, drugim największym producentem alkoholu w Polsce. Nasze flagowe marki, takie jak Żołądkowa Gorzka od lat zajmują czołowe pozycje w swoich kategoriach i są doceniane nie tylko przez polskich konsumentów, ale również nagradzane w licznych prestiżowych, międzynarodowych konkursach. Nasza firma stanowi ważną część międzynarodowej grupy Stock Spirits Group. Specjalność Stock Polska to zarówno alkohole smakowe: Żołądkowa Gorzka, Lubelska, Saska oraz dynamicznie rozwijany portfel wódek czystych, w którym znajdują się Żołądkowa de Luxe, Stock Prestige, Amundsen, Orkisz, a także wódki Żubr i 1906.